(0)

Puoliviljely

E-Book


PUOLIVILJELY kertoo seikkaperÀisesti, kuva kuvalta, mitenvoit helposti hyödyntÀÀ pihapiirin mestoja, eli erityyppisiÀ kasvupaikkoja,luonnonkasvien puoliviljelyyn.

Itse kerÀtyn tai kasvatetun saaliin syöminen on suuriilo. Kasvavatko puutarhassa vihanneksia, kerÀÀtkö syötÀviÀ villikasveja?

Satoa saisi tulla reilumminkin, siksi puoliviljely onuusi kiinnostava vaihtoehto. Se vahvistaa omavaraisuutta ja mahdollistaalisÀansiot, koska ylijÀÀmÀn voi aina myydÀ. Villikasveille löytyy koko ajanlisÀÀ markkinoita. Ruokaa pöytÀÀn ja rahaa tilille, tÀydellistÀ!

Kasvukausi tuntuu loppuvan aina liian lyhyeen. Parassesonki kerÀtÀ villikasveja on ohi jo juhannuksena. EikÀ puutarhan satokaanaina ehdi kypsyÀ ennen lyheneviÀ pÀiviÀ ja kylmeneviÀ öitÀ. Usein se paraskasvukausikin on ongelmallinen; puuttuu sadetta tai lÀmpöÀ tai sitten niitÀ onihan liikaa.

Ratkaisu: puoliviljele syötÀviÀ luonnonkasveja.

Iloksemme luonnollisuus on trendi puutarhassakin. Nyt eipidÀ höösÀtÀ turhia. On tylsÀÀ kasvattaa puutarhassa samoja kasveja vuodestatoiseen. Ja kokeilut hintavilla eksoottisemmilla siemenillÀ kÀy hermoille jakukkarolle.

Helpointa ruokaa saat kerÀÀmĂ€llĂ€ villikasvit suoraanluonnosta lautaselle. Keruuaika on pitkĂ€ - kevÀÀstĂ€ syksyyn ja talveen saakka.Tosiasia on kuitenkin se, ettĂ€ yksittĂ€isen kasvin satokausi on pirullisennopea. Useat luonnon herkut ehtivĂ€t mennĂ€ sivu suun, koska ovat hurahtaneetyli-ikĂ€isiksi. Vuosi toisensa jĂ€lkeen vuohenputki ehtii rehottaa puisevaksi jatuholaisten rei’ittĂ€mĂ€ksi ennen kuin ehdit sitĂ€ kerĂ€tĂ€ - saatikka sĂ€ilöÀ talvenvaralle.

Kasvata tai siirrÀ luonnonkasviesiintymÀ pihaan, niinvoit niittÀmÀllÀ nokkosta, vuohenputkea, maitohorsmaa jne. turvata mehevÀnkasvuston kerÀttÀvÀksi koko kesÀksi. Puoliviljely ratkaisee monet ongelmat!

Kirjoittaja Kaj Simberg on laajan ja asiantuntevanPuutarha-artikkelit -blogin tekijÀ, armoitettu viherpeukalo ja vÀÀrÀleuka.