(0)

Kuorsaus ja uniapnea

Hörbuch und E-Book


Onko kuorsaaminen vaarallista? Voiko uniapneasta parantua?

Jos herÀilet öisin, torkahtelet pÀivisin ja olet jatkuvasti vÀsynyt tai Àrtynyt, saatat kÀrsiÀ ÀÀnekkÀÀn kuorsaajan taudista tai uniapneasta. Moni uniapneaa poteva ei tiedÀ sairastavansa sitÀ.

Jokainen kuorsaa ainakin joskus, mutta kuorsaaminen saattaa olla myös merkki vakavasta sairaudesta. Jos kuorsaaminen on ÀÀnekÀstÀ tai katkoilevaa ja esiintyy hengityskatkoksia sekÀ pÀivÀaikaista vÀsymystÀ, voi kyse olla uniapneasta. Uniapnea on sairaus, jossa uni jÀÀ pinnalliseksi ja pÀivÀaikaisina oireina saattaa esiintyÀ vÀsymyksen lisÀksi ÀrtyneisyyttÀ, pÀÀnsÀrkyÀ, nukahtelutaipumusta, muistin pÀtkimistÀ ja keskittymisvaikeuksia.

Hoitamaton keskivaikea tai vaikea uniapnea on itsenÀinen sydÀninfarktin riskitekijÀ.

Uniapnea on yleisintÀ 40-65-vuotiailla, vaikka siitÀ voivat kÀrsiÀ kaikenikÀiset ihmiset, myös lapset. Hoitoa vaativaa uniapneaa sairastaa Suomessa arviolta 300 000 henkilöÀ, joten se voidaan jo luokitella kansantaudiksi.

Kuorsaus ja uniapnea -teos perustuu tieteen uusimpiin tutkimustuloksiin. Kirjaan on koottu tietoa nÀistÀ unihÀiriöistÀ, niiden syistÀ ja oireista, diagnosoinnista, hoidosta ja omahoidosta.

Professori Markku Partinen on neurologi ja hÀnellÀ on unilÀÀketieteen erityispÀtevyys. Partinen on suomalaisen unilÀÀketieteen edellÀkÀvijÀ ja kansainvÀlisesti arvostettu asiantuntija. HÀn on tutkinut ja hoitanut unihÀiriöpotilaita yli 35 vuoden ajan ja on uniapnean, kuorsaustutkimuksen sekÀ narkolepsiatutkimuksen uranuurtaja ja kehittÀjÀ. Partinen toimii Terveystalo Helsinki Uniklinikan lÀÀketieteellisenÀ johtajana.

Anne Huutoniemion unettomuusterapeutti, joka työskentelee Terveystalo Helsinki Uniklinikalla hoitaen unihÀiriöpotilaita ja kouluttaen univalmentajia. HÀn on unihoitaja ja sairaanhoitaja, jolla on psykoterapeuttiset erityisvalmiudet. HÀn toimii myös unettomuuden kÀypÀ hoito -työryhmÀssÀ asiantuntijajÀsenenÀ.